Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya










Kandıralı Çiftçinin Yeni Gözdesi ‘Albion Çileği’

Çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için yapılan çalışmalar sonucunda Kandıra’da verimi yüksek Albion çileği yetiştirilmeye başlandı

Çiftçilerin gelir düzeyini artırmak





Büyükşehir Belediyesi`nce çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için yapılan deneme üretimleri sonucunda Kocaeli sınırlarında hastalık ve zararlılara dayanıklı pazar payı yüksek, verimli, muhafaza süresi uzun olan tat ve aroması beğenilen bir çeşit olan Albion çilek çeşidi yetiştirilmesine karar verildi. Park ve bahçeler yeşil alanlar daire başkanlığı, köye hizmet şube müdürlüğü ile tarım ve hayvancılığı geliştirme şefliği tarafından Kandıra`da verimi yüksek olan Albion isimli çilek türünün yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

MODERN YÖNTEMLERLE
Çalışma sonunda Albion adlı çilek türünün tadı ve aromasının güzel, hastalıklara karşı direnç gücünün ise iyi olduğu belirlendi. Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayii`nde hammadde teminine yönelik yapılan deneme üretimleri sonucunda Albion çileği Kandıra köylerinde daha modern yöntemlerle yetiştirilmeye başlandı. Deneme üretimi için temin edilen Albion çilek fideleri, köylerdeki çiftçilerin görerek bilgilenmeleri amacıyla tarlalara dikildi.


4 KÖYE DİKİLDİ

Süllü, Bollu ve Bozburun Köyleri`nde birer dekar alana, Döngelli Köyü`nde ise AB Projesi Eğitim Serası`na dikilen bu çileklerle çiftçiye teknik destek sağlandı. Ayrıca Cebeci`de de çiftçilere yöneltilen öneriler sonucu Albion çileği yetiştiriciliğine başlandı. Diamente ve Aromas çeşitlerinin melezlenmesinden elde edilen Albion, yüksek meyve kalitesi, tat ve aromasının iyi olması her dönem meyve büyüklüğünün aynı olması ve meyve verimini bütün sezona yayması, tercih edilmesinde büyük bir rol oynuyor.

DAHA DAYANIKLI
Kök çürüklüğüne sağlam bir yapısı olan Albion, aynı zamanda kırmızı örümceğe de diğer çeşitlere göre daha dayanıklı. Meyve toplamaya elverişli yapısı ve hasat sonrasında pazarda taze meyvenin az olduğu dönemde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajına sahip. Ayrıca birim alandan elde edilen geliri diğer meyvelere göre daha yüksek. Üretilen çileğin büyük bir çoğunluğu taze olarak, bir kısmı da reçel, dondurma, pasta, meyve suyu ve konserve yapılarak her mevsim rahatlıkla tüketilebiliyor. Uzun yıllardan bu yana Kandıra köylerinde verimi düşük Osmanlı çileği ve hastalıklara dayanıklılığı zayıf olan Sweet Charlie çilek çeşitleri yetiştiriliyordu.