Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya










Tarihi Kerpe Limanı Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk defa tarihi bir limanın restorasyonunu gerçekleştirecek. Yüzyıllar önce Cenevizlilerin ve Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’de yoğun olarak kullandığı Kerpe Limanı turizm amaçlı kullanılmak üzere restore edilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk





Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk defa tarihi bir limanın restorasyonunu gerçekleştirecek. Yüzyıllar önce Cenevizlilerin ve Osmanlı Devleti’nin Karadeniz’de yoğun olarak kullandığı Kerpe Limanı turizm amaçlı kullanılmak üzere restore edilecek. Cenevizlilerden kalan ve Osmanlı Devleti’nin ticarette kullandığı liman, özellikle Karadeniz ve bölge ticaretinde önemli yer tutuyordu. Kandıra kıyılarında yer alan diğer limanlar arasında en önemlisi olan Kerpe Limanı bugün büyük oranda sular altında bulunuyor.

RESTORE EDİLECEK

Yüzyıllardır hem askeri hem de ticari amaçla kullanılan liman İzmit ve İstanbul’un işgali sırasında da Anadolu’ya silah ve mühimmat gönderilmesinde önemli bir lojistik üsdü. Limanın karakteristik olarak Kandıra taşı ve yöresel malzemeler kullanılarak yapıldığı tespit edildi.100 metreye yakın bir uzunluğa sahip olan liman zamanla deniz etkisiyle bozuldu. Limanın Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Özellikle deniz yapıları konusunda uzman sualtı arkeologları ve akademik danışmanları tarafından incelemesi yapıldı. Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylandı.

İKİ ADET CENEVİZ GEMİSİ YAPILACAK

Proje kapsamında mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılırken bir bölümü de restore edilecek. Restorasyonda limanın kendi mevcut taşları ve yine yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın ayrıca turizme kazandırılması da düşünülüyor. Limanın restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra Ceneviz dönemini yansıtan iki küçük Ceneviz Gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verirken diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT İKİ TOP

Limanın bulunduğu alanda yapılan dalışlarda iki adet de büyük Osmanlı dönemine ait top bulundu. Bölgede dalış yapanlar bu topları da görebilecek. Limanın bulunduğu alana ayrıca yine dalış turizmi için imitasyon anforalar konulacak. Limanın yanında bir de dalış kulüpleri için dalış evi oluşturulacak. Projenin hayata geçirilmesi için ihale düzenlenecek. İhale 13 Haziran saat 09:30’da Büyükşehir ihale salonunda gerçekleşecek.