Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya










Mavi Bayrağımız Var Ama Turist Rehberimiz Yok

MARKA tarafından düzenlenen ilimizin turizm potansiyelinin konuşulduğu toplantıda çok ilgin bir gerçek ortaya çıktı. Meğerse ilimizde bir tene bile profesyonel turist rehberi yokmuş.

MARKA tarafından düzenlenen ilimizin





MARKA tarafından düzenlenen ilimizin turizm potansiyelinin konuşulduğu toplantıda çok ilgin bir gerçek ortaya çıktı. Meğerse ilimizde bir tene bile profesyonel turist rehberi yokmuş.

Turizm alanında küresel turizm eğilimlerini, ulusal stratejileri ve bölge potansiyellerini iyi okumak bölgede turizmin nasıl şekillenmesi gerektiğini belirlemek amacıyla MARKA’nın hazırladığı Doğu Marmara Turizm Sektörü Araştırma Raporu MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut’un tarafından anlatıldı. MARKA’da düzenlenen basın açıklamasına Akbulut’un yanı sıra İl Kültür Turizm Müdürü Mehmet Keser, İzmit Belediyesi Turizm Bekir Serin de katıldı.

TURİST GECELEMESİNDE İZMİT BİRİNCİ

2011 yılı turizm verilerini açıklayan Akbulut, “2011 yılı verilerine göre dünya üzerinde en yoğun turist çeken ülke Fransa’dır. ABD, Çin, İspanya ve İtalya’nın ardından Türkiye 6. sıradadır. Dünya Ticaret Örgütü(DTÖ) verilerine göre bir önceki yıla göre yüzde 8,7’lik artışla 33,3 Milyon yabancı ülke vatandaşı Türkiye’ye giriş yapmıştır. Yabancı turist gelişlerinde ilk sıralarda yer alan Türkiye turizm geliri sıralamasında 12. Sırada bulunmaktadır. Bu ucuz turizm yaptığımızı gösteriyor. 2012 yılında Türkiye’den toplam 36 Milyon 776 Bin 645 kişi çıkış yapmış ve 29.351.446.000 Amerikan Doları harcama gerçekleştirilmiştir. Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı düzenli olarak artıyor. Son 11 yıllık dönemde yüzde 10’luk bir artış gözlenmiştir. Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin kişi başına harcama oranı 802 ABD Doları olarak gözükmektedir. Türkiye’ye en çok Almanya, Rusya İngiltere, Bulgaristan, Gürcistan, Hollanda, Fransa, İran’dan turist gelmektedir. Komşu ülkeler genelde günübirlik geliyor. Diğer ülkelerden gelenler ise Türk kökenli vatandaşlarımız. Yerli ve yabancı konaklama sayıları bölgemizde Türkiye geneline göre düşük kalıyor. Yabancı turistlerin Binde 3’ü yerel turistlerin yüzde 3,2’si bölgemizde konaklıyor. En yoğun turist akışı Bolu merkez ilçesinde oluyor. İzmit ise ikinci sırada. Toplam turist gecelemesinde ise sıralamasında İzmit ilk sırada, Bolu ikinci sırada yer alıyor” dedi

BELGELİ İŞLETME SAYISI ARTMALI

Yerli ve yabancı turistlerin konaklamaları için 2012’de 20 Bin 240 yatağın bulunduğunu söyleyen Akbulut, “2014 yılında bu rakam 25 bin 356’ya çıkmıştır. İnşaatı devam eden 7 Bin yatak daha var. Seyahat acentelerinin sınıfından 1.77’si bölgemizde bulunmaktadır. Bununda yarısı Kocaeli’de bulunmaktadır. Bölgedeki turistlere rehberlik yapacak profesyonel turist rehberi yok. İhtiyaç halinde İstanbul ve Ankara’dan gelmektedir. Konaklama sektöründe faaliyet gösteren 11 bin iş yerinden 433 tanesi bölgemizde bunmaktadır. Sigortalı 136 bin 4 bin 110 tanesi bölgemizde çalışmaktadır. Eğitim alanında Düzce ve Sakarya’daki üniversitelerimizde lisans düzeyinde 400 kontenjanla öğrenci okutulmaktadır. Kocaeli’de ise ön lisan eğitiminde Bin 95 öğrenci kontenjanı bulunmaktadır. Karamürsel, Kandıra ve Akçakoca Plajlarımız mavi bayraklı. Ülke genelindeki 335 mavi bayraklı plajdan 3 tanesi bölgemizde bulunmaktadır. Bakanlık belgeli Turizm işletme sayısının yeme içme konaklama merkezlerinin kalitesinin arttırılması ve seyahat acenteleri ile çalışmaların koordineli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor.  İlimizde dört mevsim turizm yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.