Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sepsis Nedir?

Sepsis (Kan Zehirlenmesi), tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde artıyor. Ateş, titreme, bilinç eksikliği, nefes darlığı, kan basıncında düşme ve nabızda artma gibi bulgular Sepsis kuşkusu doğuruyor.

Sepsis (Kan Zehirlenmesi), tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ramazan Coşkun, “Sepsis halk arasında ‘Kan zehirlenmesi’ olarak bilinen bir durumdur. Sepsis aslında bir enfeksiyon varlığında tüm vücudun bu enfeksiyona verdiği cevaptan dolayı oluşan ve yaşamı tehdit eden bir durumdur. Günümüzde kalın bağırsak ve meme kanserinden ölümlerin toplamından daha fazla hasta Sepsis nedeni ile ölmektedir. Sepsis olan hastaların yüzde 30 ile yüzde 60’ı hastanede ölmektedir” dedi. 

Sepsis hastalığın tüm dünyada giderek artan bir tehdit olduğuna dikkat çeken Coşkun, “Sepsis dolaşım ve organ yetmezliklerini önlemek için acil tedaviye gereksinim duyulan bir durumdur. 5 yaş altı ölümlerin yüzde 60’ı Sepsis’e bağlıdır ve Sepsis anne ölümlerinin de önemli bir nedenidir. Sepsis tüm dünyada giderek artan tehdittir. Tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde Sepsis sıklığı giderek artmaktadır. Sepsis’e bağlı ölümlerin en az yüzde 10-15’i aşılama, hijyenik önlemler, erken tanıma ve hızlı tedavi yöntemleri ile önlenebilir. Hastaneler ve tüm sağlık kuruluşları hastane kaynaklı enfeksiyonları ortadan kaldırmak için tüm gerekenleri yapmalıdır. Ancak Sepsis olgularının yüzde 50’si hastane dışında geliştiğinden Sepsis’in tanınması, teşhisi ve tedavi çabaları Acil servisleri, muayenehaneleri ve acil bakım merkezlerini de kapsamalıdır.” 

Doç.Dr. Coşkun, ateş, titreme, bilinç eksikliği, nefes darlığı, kan basıncında düşme ve nabızda artma gibi bulguların Sepsis hastalığında bir kuşku olduğunu ekledi.