Ana Sayfa Arama Galeri Video
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mavi Köşe

Bakan Ersoy Kocaeli’de Açıkladı: Kandıra Turizmi İçin Beklenen Plan Onaylandı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaklaşık 20 bin hektarlık Kocaeli Sakarya Kıyı Bandı Kültür ve Koruma Gelişim Bölgesi Kocaeli Kesimi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nin Bakanlık tarafından onaylandığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaklaşık 20 bin
Mavi Köşe

Kandıra turizm planı açısından uzun süredir beklenen önemli gelişme resmiyet kazandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kocaeli programı kapsamında yaptığı açıklamada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yaklaşık 20 bin hektarlık Kocaeli Sakarya Kıyı Bandı Kültür ve Koruma Gelişim Bölgesi Kocaeli Kesimi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandığını duyurdu.

Bakan Ersoy’un açıklamasına göre yeni planla kıyı bölgesinde koruma-kullanma dengesi gözetilecek. Bölgenin doğal ve kültürel değerlerinin korunmasının yanı sıra nitelikli ve düşük yoğunluklu turizm tesislerinin hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

KANDIRA TURİZM PLANI BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 bin hektarlık alanı kapsayan çalışmanın Bakanlık tarafından onaylandığını söyledi.

Planın resmi adı, Kocaeli Sakarya Kıyı Bandı Kültür ve Koruma Gelişim Bölgesi Kocaeli Kesimi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği olarak açıklandı.

Bu plan, özellikle Kandıra turizmi açısından önümüzdeki dönemde hangi turizm türlerinin ve nasıl bir yapılaşma yaklaşımının öne çıkacağı konusunda önemli bir üst ölçekli çerçeve oluşturacak.

KORUMA VE TURİZM BİRLİKTE ELE ALINACAK

Bakan Ersoy, planın temel yaklaşımında koruma-kullanma dengesinin esas alınacağını vurguladı.

Ersoy, bölgenin doğal ve kültürel değerlerinin korunmasının yanı sıra, turizm yatırımlarının da bu hassasiyet çerçevesinde şekillendirileceğini belirtti.

Bu kapsamda yüksek yoğunluklu ve kontrolsüz yapılaşma yerine, nitelikli ve düşük yoğunluklu turizm tesislerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

SADECE DENİZ TURİZMİ DEĞİL

Yeni planın en dikkat çeken yönlerinden biri, Kandıra’nın turizm potansiyelini yalnızca yaz sezonu ve sahil turizmiyle sınırlı tutmaması.

Bakan Ersoy’un açıklamasına göre kıyı turizminin yanında dalış turizmi, sağlık turizmi, kültür turizmi, çiftlik turizmi, agro turizm, eko turizm, kamp ve karavan turizmi, bisiklet turizmi ve doğa turizmi gibi alternatif alanların geliştirilmesi hedefleniyor.

Böylece Kandıra’nın yalnızca yaz aylarında değil, yılın daha geniş bölümünde ziyaretçi çekebilecek bir turizm yapısına kavuşması amaçlanıyor.

DALİŞ VE KÜLTÜR TURİZMİ ÖNE ÇIKABİLİR

Kandıra’nın Karadeniz kıyısındaki doğal ve tarihi zenginlikleri, özellikle dalış ve kültür turizmi açısından yeni fırsatlar oluşturuyor.

Kerpe’de gündeme gelen su altı arkeopark çalışmaları ve bölgedeki tarihi kıyı yapıları düşünüldüğünde, Bakanlığın alternatif turizm türleri arasında dalış ve kültür turizmine özel vurgu yapması dikkat çekiyor.

Bu yaklaşım, Kandıra’nın turizm kimliğinin deniz, kum ve güneş üçlüsünün ötesine taşınabileceğine işaret ediyor.

KAMP VE KARAVAN TURİZMİ DE PLANDA

Kandıra’nın geniş kıyı şeridi, ormanlık alanları ve doğal koyları uzun süredir kamp ve karavan turizmi açısından ilgi görüyor.

Yeni üst ölçekli planda kamp ve karavan turizminin de açık şekilde hedeflenen turizm türleri arasında sayılması, bu alandaki yatırımların daha planlı bir çerçevede ele alınabileceğini gösteriyor.

Özellikle doğa turizmiyle birlikte değerlendirildiğinde, Kandıra’nın farklı bölgelerinde düşük yoğunluklu ve çevreyle uyumlu turizm alanlarının oluşturulması gündeme gelebilir.

AGRO VE EKO TURİZM KANDIRA İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT

Kandıra’nın yalnızca sahilleri değil, tarım ve hayvancılık faaliyetleri de ilçenin en güçlü özellikleri arasında bulunuyor.

Bu nedenle Bakan Ersoy’un açıkladığı hedefler arasında çiftlik, agro ve eko turizmin yer alması Kandıra açısından ayrı bir önem taşıyor.

Kırsal mahallelerde tarımsal üretimin turizmle buluşturulması, ziyaretçilerin yerel ürünleri, üretim süreçlerini ve köy yaşamını deneyimleyebileceği yeni turizm modellerinin önünü açabilir.

BİSİKLET VE DOĞA TURİZMİ GELİŞTİRİLECEK

Plan kapsamında bisiklet ve doğa turizminin geliştirilmesi de hedefleniyor. Kandıra’nın sahil hattı, orman yolları ve kırsal bölgeleri bu tür faaliyetler için önemli bir doğal potansiyel barındırıyor.

Özellikle mevcut doğa rotalarının planlı turizm alanlarıyla desteklenmesi, ilçenin günübirlik ziyaretlerin yanı sıra daha uzun süreli konaklamalara da açılmasına katkı sağlayabilir.

SIRADA 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ PLANLAR VAR

Bakan Ersoy’un açıklamasındaki en önemli teknik ayrıntılardan biri de bundan sonraki süreç oldu.

Onaylanan üst ölçekli plan kararları doğrultusunda 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı çalışmalarının Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yürütüleceği açıklandı.

Bu aşama, hangi bölgelerde hangi turizm kullanım kararlarının uygulanabileceğinin daha ayrıntılı şekilde ortaya çıkması açısından önem taşıyor.

KANDIRA’NIN KIYI BANDINDA YENİ DÖNEM

Kandıra, Kerpe, Kefken, Cebeci, Kumcağız, Bağırganlı, Babalı ve diğer kıyı bölgeleriyle Kocaeli’nin Karadeniz’e açılan turizm kapısı konumunda bulunuyor.

Yeni çevre düzeni planının onaylanmasıyla birlikte bu geniş kıyı bandının turizm gelişiminin daha planlı, kontrollü ve doğal değerleri koruyan bir yaklaşımla ele alınması hedefleniyor.

Kandıra turizm planı için verilen onayın ardından gözler şimdi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Bakanlık tarafından hazırlanacak alt ölçekli imar planlarına çevrilecek. Bu çalışmalar tamamlandıkça ilçenin hangi bölgelerinde hangi turizm yatırımlarının önünün açılacağı daha net şekilde ortaya çıkacak.