Kandıra’da tarım alanlarında zararlı böceklerle mücadele kapsamında önemli bir biyolojik adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Fındık Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle üretilen Trissolcus Japonicus adlı biyolojik mücadele ajanı, diğer adıyla Samuray Arısı, Kandıra’da doğaya salındı.

13 Haziran Cuma günü gerçekleşen salımda Kandıra’da 5.000, Kocaeli genelinde ise 15.000 Samuray Arısı, tarımsal zararlılara karşı kullanıldı. Bu arılar, kahverengi kokarca böceğinin yumurtalarına parazit yaparak, zararlının popülasyonunu doğal yollarla azaltmayı hedefliyor.

Kimyasal Yerine Doğal Mücadele
Asya kökenli bir parazitoid türü olan Trissolcus Japonicus, kahverengi kokarca böceğinin yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak larvalarını zararlının içinde büyütüyor. Bu sayede, zararlının popülasyonu kontrol altına alınırken kimyasal ilaç kullanımının da azaltılması amaçlanıyor. Bu çevreci yöntem, daha sağlıklı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önünü açıyor.

Üreticiye Uyarı ve Destek
Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında üreticilerin de mücadele yöntemlerine uymalarının önemine dikkat çekildi. Yetkililer, yapılan biyolojik mücadelenin özellikle fındık ve diğer ürünlerin verimini artıracak önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Bu doğal yöntemle, hem çevre korunacak hem de tarımda verim artışı sağlanması hedefleniyor. Samuray Arıları’nın, Kandıra tarımına sağlayacağı katkı merakla bekleniyor.










